E: info@edu-congress.com

Τεχνητή Νοημοσύνη. Εξερευνώντας την Κοινωνία, την Οικονομία και την Τεχνολογία

Αλεξανδρούπολη, 16 Φεβρουαρίου 2025 – 25 Φεβρουαρίου 2025

Τεχνητή Νοημοσύνη. Εξερευνώντας την Κοινωνία, την Οικονομία και την Τεχνολογία

Ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως

Σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διοργανώνει Μαθητικό Συνέδριο με θέμα:

«Τεχνητή Νοημοσύνη. Εξερευνώντας την Κοινωνία, την Οικονομία και την Τεχνολογία»

Το συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές της Β’, Γ’ τάξεως του Γυμνασίου και της Α΄, Β΄ και Γ’ τάξεως Λυκείου και διευθύνεται από την Επιστημονική και Οργανωτική του Επιτροπή σε συνεργασία με τους κατά τόπους υπεύθυνους των σχολικών μονάδων που θα συμμετάσχουν σε αυτό καθώς και τους φορείς της διοργάνωσης.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Καθηγητής Α. Καραφύλλης

Το συνεδριακό πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις και ξεναγήσεις συναφείς με τη θεματική του συνεδρίου, στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

info@edu-congress.com

Σκοπός

Αυτό το μαθητικό συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να εμβαθύνουν στους τομείς της Κοινωνίας, της Οικονομίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες, να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις και να ανταλλάξουν ιδέες με ειδικούς και συνομηλίκους τους. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και παρουσιάσεις πάνω σε θέματα όπως η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία και την οικονομία, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται από την τεχνολογική εξέλιξη, καθώς και η σημασία της ηθικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στόχοι

Το μαθητικό συνέδριο θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στην έρευνα και την παρουσίαση, καθώς και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που αφορούν την Κοινωνία, την Οικονομία και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Προκαθορισμένοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν μέσα από τις οργανωμένες δράσεις του συνεδρίου μπορεί να είναι:
1. Ενίσχυση της κατανόησης των μαθητών για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία και την οικονομία.
2. Ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στην έρευνα, την κριτική σκέψη και την παρουσίαση.
3. Προώθηση της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μαθητών και των ειδικών στον τομέα.
4. Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ηθικής και κοινωνικής δικαιοσύνης σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
5. Ενθάρρυνση των μαθητών να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις και να εκφράζουν τις απόψεις τους.
6. Προώθηση της επιστημονικής περιέργειας και της διά βίου μάθησης.

Γνώσεις

Το μαθητικό συνέδριο πρέπει να προβάλλει γνώσεις που είναι σύγχρονες, ουσιαστικές και επιστημονικά ακριβείς στους εξής τομείς:
1. Κοινωνία: Πρέπει να παρουσιάζει τις τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η προστασία των δεδομένων και η ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Οικονομία: Πρέπει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνολογία-Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει την οικονομία, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θέματα όπως η αυτοματοποίηση, η ψηφιακή μεταμόρφωση, η οικονομία των δεδομένων και η επιχειρηματική ηθική.
3. Τεχνολογία-Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρέπει να παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνολογίας-Τεχνητής Νοημοσύνης, περιλαμβάνοντας τεχνολογίες όπως το Machine Learning, το Deep Learning, την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας, την Ανάλυση Δεδομένων και την Ρομποτική. Θα πρέπει επίσης να εξετάζει τις εφαρμογές και τις επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών στην κοινωνία και την οικονομία.

Οι γνώσεις που προβάλλονται πρέπει να είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα και να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ερευνητικές τάσεις και τις πρακτικές στους αντίστοιχους τομείς.

Επιστημονικά Κριτήρια

Το συνέδριο πρέπει να πληροί τα εξής επιστημονικά κριτήρια:
1. Επικαιρότητα: Το περιεχόμενο που παρουσιάζεται πρέπει να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες ερευνητικές τάσεις και τις πρακτικές στους τομείς της Κοινωνίας, της Οικονομίας και της Τεχνολογίας- Τεχνητής Νοημοσύνης.
2. Ακρίβεια: Οι πληροφορίες που παρέχονται πρέπει να είναι επιστημονικά ακριβείς και να βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές.
3. Ευρύτητα: Το περιεχόμενο πρέπει να καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με την Κοινωνία, την Οικονομία και την Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των τομέων αυτών.
4. Κριτική Σκέψη: Το συνέδριο πρέπει να ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, παρουσιάζοντας διάφορες απόψεις και ερμηνείες για τα θέματα που συζητούνται.
Η τεκμηρίωση αυτών των κριτηρίων μπορεί να γίνει μέσω σύγχρονων βιβλιογραφικών αναφορών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναφορά σε επιστημονικά άρθρα, βιβλία, εκθέσεις, ιστοσελίδες ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλες αξιόπιστες πηγές. Οι αναφορές αυτές πρέπει να παρέχονται σε κατάλληλη μορφή (π.χ., APA, MLA, Chicago), και να περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (συγγραφείς, τίτλο, έτος δημοσίευσης, εκδότη, σελίδες κ.λπ.).

Περιεχόμενο του Συνεδρίου

Το συνέδριο μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες και υπαρκτές ανάγκες στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τους εξής τρόπους:

  1. Εμβάθυνση της γνώσης: Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να εμβαθύνουν τη γνώση τους σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η Κοινωνία, η Οικονομία και η ΤεχνολογίαΤεχνητή Νοημοσύνη, πέρα από αυτό που παρέχεται από το σχολικό εγχειρίδιο.
  2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Μέσα από τη συμμετοχή στο συνέδριο, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η ομαδική εργασία, η δημόσια ομιλία και η έρευνα.
  3. Εφαρμογή της γνώσης: Το συνέδριο παρέχει μια πλατφόρμα όπου οι μαθητές μπορούν να εφαρμόσουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει στο σχολείο σε πραγματικά προβλήματα και θέματα.
  4. Ευαισθητοποίηση: Μέσα από τη συζήτηση σύγχρονων θεμάτων, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία, το συνέδριο μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε σημαντικά ζητήματα της εποχής μας.
  5. Επαγγελματική Προσανατολισμός: Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν διάφορες επαγγελματικές προοπτικές και να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους, ειδικά στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Οικονομίας.

Το μαθητικό συνέδριο μπορεί να συνάδει με τα αντίστοιχα Προγράμματα Σπουδών και να συμβάλλει στον εμπλουτισμό των διδακτικών τους στόχων/προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων με τους εξής τρόπους:

  1. Συμπληρωματικότητα: Το συνέδριο μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό εργαλείο για την ενίσχυση της κατανόησης των μαθητών σε κεντρικές έννοιες και θέματα που διδάσκονται στο σχολείο, όπως η οικονομία, η κοινωνία και η τεχνητή νοημοσύνη.
  2. Εφαρμογή της θεωρίας: Το συνέδριο παρέχει μια πλατφόρμα όπου οι μαθητές μπορούν να εφαρμόσουν τη θεωρητική γνώση που έχουν αποκτήσει στο σχολείο σε πραγματικά προβλήματα και θέματα.
  3. Διεπιστημονικότητα: Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της διεπιστημονικής προσέγγισης, διευρύνοντας την κατανόηση των μαθητών για το πώς διάφορα ακαδημαϊκά πεδία, όπως η οικονομία, η κοινωνία και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να συνδεθούν και να επηρεάσουν το ένα το άλλο.
  4. Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Το συνέδριο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων που είναι σημαντικές για την εκπαιδευτική διαδικασία και πέραν αυτής, όπως η κριτική σκέψη, η ομαδική εργασία, η δημόσια ομιλία και η έρευνα.
  5. Ενθάρρυνση της ενεργητικής μάθησης: Το συνέδριο μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική τους διαδικασία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την εκμάθηση και την εξερεύνηση των ενδιαφερόντων τους.

Η προσέγγιση του συνεδρίου είναι πρωτοποριακή και καινοτόμα, καθώς επιτρέπει στους μαθητές να εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς (Κοινωνία, Οικονομία, Τεχνολογία -Τεχνητή Νοημοσύνη) και να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες. Επιπλέον, η αξιολόγηση του περιεχομένου των εργασιών από μια επιτροπή αξιολόγησης είναι μια πρωτοποριακή προσέγγιση που ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στην κριτική σκέψη και την ανάπτυξη επιστημονικών εργασιών. Επιπρόσθετα, η προσομοίωση του συνεδρίου πραγματοποιείται εκτός του κανονικού ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, ώστε οι μαθητές να μην χάνουν τις τακτικές τους διδακτικές ώρες.

Η προσέγγιση της προσομοίωσης συνεδρίου ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στην επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους συμμετέχοντες, καθώς και στην παρουσίαση των εργασιών τους σε μια ακροατήρια. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν την προσομοίωση του μαθητικού συνεδρίου μια καινοτόμα και πρωτοποριακή προσέγγιση στην εκπαίδευση.

Γενικά χαρακτηριστικά αυτού του είδους της καινοτομίας, είναι:

  1. Εμπειρική μάθηση: Οι προσομοιώσεις επιτρέπουν στους μαθητές να ζήσουν έναν ρόλο ή μια κατάσταση στην πράξη, αντί να μάθουν για αυτήν από μια διάλεξη ή ένα βιβλίο. Αυτό μπορεί να προσφέρει πολύ πιο βαθύ και προσωπικό επίπεδο κατανόησης.
  2. Ενεργητική μάθηση: Η προσομοίωση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές δεν είναι απλά παθητικοί ακροατές, αλλά συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία μάθησης.
  3. Διαπροσωπικές δεξιότητες: Οι προσομοιώσεις, ιδίως αυτές που απαιτούν ομαδική εργασία, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η συνεργασία, η επικοινωνία και η διαχείριση των συγκρούσεων.
  4. Ανάπτυξη κριτικού σκεπτικισμού: Μέσω της προσομοίωσης, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να σκέφτονται κριτικά και να εξετάζουν τα θέματα από διάφορες πλευρές.
  5. Χρήση τεχνολογίας: Ανάλογα με τη φύση της προσομοίωσης, μπορεί να γίνει χρήση τεχνολογιών, όπως ψηφιακές πλατφόρμες, VR, AI κ.λπ., για να βελτιώσουν την εμπειρία και να παρέχουν πρόσθετη αληθοφάνεια και προσωπικότητα.

Αυτά τα στοιχεία μπορεί να κάνουν μια προσομοίωση μαθητικού συνεδρίου ιδιαίτερα καινοτόμο και πρωτότυπο, καθώς διαφέρουν από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.

Τίτλοι συνεδριών

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα αναδεικνύει την ευρεία έκταση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι νέες γενιές σε μια εποχή που η κοινωνία, η οικονομία και η τεχνολογία συγκλίνουν με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Καθένας από τους τίτλους συνεδριών αντιπροσωπεύει μια πτυχή αυτής της αλληλεπίδρασης, εστιάζοντας σε θέματα όπως η κοινωνική επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης, οικονομικές προοπτικές, και η εξέλιξη της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μοιραστούμε ιδέες και να ανοίξουμε διάλογο για το πώς η νέα γενιά μπορεί να σχηματίσει και να διαμορφώσει το μέλλον με βάση την τριπλή προοπτική της κοινωνίας, της οικονομίας και της τεχνολογίας, με εσάς ως πρωταγωνιστές αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού.

Θεματικοί Άξονες

Το συνέδριο θα αναπτυχθεί γύρω από τους εξής θεματικούς άξονες:

1.”Κοινωνία 2.0: Η Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Κοινωνικές Δομές”

2.”Οικονομία του Μέλλοντος: Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία”

3.”Τεχνολογία και Κοινωνική Αλληλεπίδραση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”

4.”Η Κοινωνική Διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης: Ηθικά και Κοινωνικά Ζητήματα”

5.”Καινοτομία στην Οικονομία: Η Ρόλος της Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης”

6.”Εκπαίδευση και Τεχνολογία: Προσαρμογές στη Νέα Εποχή”

7.”Ψηφιακή Κοινωνία: Οι Διασυνδέσεις μεταξύ Τεχνολογίας, Κοινωνίας και Οικονομίας”

8.”Τεχνητή Νοημοσύνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και Προοπτικές”

9.”Κοινωνικά Δίκτυα και Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Εξέλιξη των Επικοινωνιακών Πλατφορμών”

10.”Η Επίδραση της Τεχνολογίας στην Εργασία και την Απασχόληση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες”

 

Επιστημονική Επιτροπή:

1. Ονοματεπώνυμο: Αθανάσιος Καραφύλλης
Ιδιότητα: Καθηγητής ΔΠΘ, Πρόεδρος ΠΤΔΕ/ΔΠΘ
2. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βεργέτη
Ιδιότητα: Καθηγήτρια ΔΠΘ
3. Ονοματεπώνυμο: Πελαγία Στραβάκου
Ιδιότητα: Αναπλ. Καθηγήτρια ΔΠΘ
4. Ονοματεπώνυμο: Μαρίνα Κουγιουρούκη
Ιδιότητα: Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ
5. Ονοματεπώνυμο: Σοφία Χατζηλεοντιάδου
Ιδιότητα: Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ

Οργανωτική Επιτροπή:

1. Ονοματεπώνυμο: Αθανάσιος Καραφύλλης
Ιδιότητα: Καθηγητής ΔΠΘ, Πρόεδρος ΠΤΔΕ/ΔΠΘ
2. Ονοματεπώνυμο: Ελευθέριος Μεταξούδης
Ιδιότητα: Καθηγητής ΠΕ 86 (Πληροφορικής), Υποψ. Διδάκτωρ ΔΠΘ
3. Ονοματεπώνυμο: Δημήτριος Ουζούνης
Ιδιότητα: Προϊστάμενος Εκπ/κων θεμάτων Δ/νση ΠΕ Έβρου, Υποψ. Διδάκτωρ ΔΠΘ
4. Ονοματεπώνυμο: Ιωάννης Ταταρίδης
Ιδιότητα: Καθηγητής ΠΕ 86 (Πληροφορικής), Υποψ. Διδάκτωρ ΔΠΘ

Επιτροπή Αξιολόγησης Έργων:

1. Ονοματεπώνυμο: Αθανάσιος Καραφύλλης
Ιδιότητα: Καθηγητής ΔΠΘ, Πρόεδρος ΠΤΔΕ/ΔΠΘ
2. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βεργέτη
Ιδιότητα: Καθηγήτρια ΔΠΘ
3. Ονοματεπώνυμο: Πελαγία Στραβάκου
Ιδιότητα: Αναπλ. Καθηγήτρια ΔΠΘ
4. Ονοματεπώνυμο: Μαρίνα Κουγιουρούκη
Ιδιότητα: Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ
5. Ονοματεπώνυμο: Σοφία Χατζηλεοντιάδου
Ιδιότητα: Επικ. Καθηγήτρια ΔΠΘ